Att som “whistleblower” avslöja information som man anser måste lyftas fram i offentligheten är sällan smärtfritt. Ofta riskerar man sådant som jobb, bostad och juridiska sanktioner.
Föreställ dig själv att du vet någonting som få andra känner till. Informationen du sitter på är känslig och skulle den komma ut skulle det ställa till rabalder så det står härliga till. Du skulle riskera det mesta. Jobb, bostad – ja, till och med din familj kan vara i fara. Detta är någonting som visselblåsare, så kallade “whistleblowers”, måste överväga i det moraliska dilemma som de flesta whistleblowers tvingas att ställas inför. Varken nybörjare eller experter på whistleblowing går sällan från ett avslöjande utan att ha behövt göra någon form av uppoffring.
Fråga bara två av de största namnen inom whistleblowing, Chelsea Manning och Edward Snowden, vad de har fått ge upp i samband med att de läckte ut hemligstämplad information som de ansåg att omvärlden borde ha kännedom om. Den förstnämnda läckte en film från Irakkriget där amerikanska soldater sågs skjuta ned civila irakier nästan för skojs skull. Hon anhölls och dömdes till fängelse för resten av sitt liv, men benådades senare av dåvarande president Barack Obama.
Stora uppoffringar
Snowden ställdes aldrig inför rätta för de brott som åklagare i USA menade att han hade gjort sig skyldig till genom att läcka hemlig information från den amerikanska myndigheten, och Snowdens arbetsgivare, NSA. Han tog flykt från myndigheterna och hamnade sedermera i Ryssland där han fick politisk asyl.
Vad man dock kan säga säkert är att hans liv aldrig kommer bli det samma efter att han tog beslutet att läcka informationen han gjorde. Den uppoffring som whistleblowers gör för världens befolkning ska man ha stor respekt för. De gör ett osjälviskt val för att vi ska få kännedom om när saker inte går rätt till.
Anmälningsskyldighet enligt lag
I Sverige finns det visst skydd i lagen för somliga visselblåsare. Det man idag kallar “Lex Sarah” och “Lex Maria” innebär till och med en skyldighet att blåsa i visselpipan om man får kännedom om missförhållanden inom exempelvis äldreomsorgen eller sjukvården.
Ändå är det inte alla som vågar. Trots att lagen är tydlig är man kanske rädd om sitt jobb – eller uteblivna framtida jobb på grund av dåliga referenser. Men kom ihåg att du aldrig står ensam. Ingen ska komma undan med olagligheter i hemlighet. Och kanske har du makten att göra någonting.
Andra inlägg
- Är catering en klassfråga?
- LVU advokat hjälper föräldrar och barn
- Lägenhetsmarknaden i Stockholm - så ser den ut
- Att bli misstänkt för narkotikabrott
- Är måleri en politisk fråga?
- Har vi en renoveringshets i Sverige?
- Hur har flyttbranschen utvecklats?
- Har hälsa blivit en klassfråga?
- Familjerätt Stockholm - står ni inför en vårdnadstvist?
- Hur länge skulle vårt samhälle klara sig utan el?